Kannanotto: Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaa huolettaa opiskelijoiden toimeentulo nousevien elinkustannusten vuoksi

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti opiskelijalounaan hintojen 0,50€:n noususta loppukesästä 2022 nousevien alaan kohdistuvien kustannusten vuoksi. 26.9.2022 Kajaanin Mamselli ilmoitti opiskelijalounaan hinnan korotuksesta 1.10.2022 alkaen. Opiskelijalounaan hinnasta jäävä osuus on hinnan nousun jälkeen 3,20€, aiemman 2,70€:n sijaan. Vaikka opintotukea nostettiin 1.8.2022 alkaen 14,54€, ei tämä kuitenkaan pysty kattamaan edes noussutta opiskelijalounaan hintaa, mikäli opiskelija käy joka arkipäivä syömässä opiskelijalounaan. Tämän päälle opiskelijoiden pitäisi pystyä korotetulla opintotuella maksamaan kovasti nousevat elinkustannukset kuten esimerkiksi sähkön sekä elintarvikekustannukset.

Mielenterveyden keskusliiton julkaiseman artikkelin mukaan 75% mielenterveyden ongelmista alkaa ennen 25 ikävuotta, joista suurinosa on opiskelijoita. Viime vuosina opiskelijoita painoivat päälle etäopetus ja koronapandemian tuomat ahdistukset kotona olemisesta sekä yksin jäämisestä. Nyt huolena on rahatilanne, joka ei tunnu helpottavan pienellä opintotuen korotuksella nousevien elinkustannusten vuoksi.

Hallitus on esittänyt tilanteeseen ratkaisuksi korkeakouluopiskelijoiden ateriatuen nostamista 0,25€:lla, mutta tämäkään ei riitä kattamaan noussutta opiskelijalounaan hintaa. Mielestämme on kohtuutonta langettaa elinkustannusten nousu opiskelijoiden maksettavaksi, jotka jo ennestään elävät useimmiten velaksi ja köyhyysrajan alapuolella. Toivomme, että tämä otettaisiin opiskelijoita koskevissa päätöksissä huomioon ja haluaisimme nähdä opiskelijalounaan hinnan palaavan takaisin lokakuuta edeltävälle tasolle.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet KAMOn hallituksen puheenjohtaja Santeri Syynimaa sekä varapuheenjohtaja Taneli Niskanen maanantaina 24.10.2022. Kannanotto on toimitettu Kajaanin Mamsellille, kainuulaisille kansanedustajille sekä Kajaanin kaupungille keskiviikkona 26.10.2022.